“ULUSLARARASI GÜNCEL SORUNLAR-I” DERSİ ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME NOTU

(2015-2016 Öğretim Yılı, Güz Dönemi)

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk

02 Ekim 2015

I. DERSE VE DERSİN İŞLENİŞİNE DAİR GENEL BİLGİLERİ

a. Bu derste, Dünyada öne çıkmış güncel uluslararası sorunlar -harita da kullanılmak suretiyle- öğrencilere anlatılmakta; uluslararası politika bağlamında önemli olduğu düşünülen güncel bazı konular işlenmektedir. Amaç; öğrencilerin Dünyaya açılması, entelektüel birikimlerinin beslenmesi ve çok bilinen/konuşulan (dolayısıyla karşılarına çıkma ihtimali yüksek görülen) uluslararası sorunlar konusunda ön/temel bilgiye sahip olmasıdır.

b. Bu ders, “Uluslararası Güncel Sorunlar-II” dersi ile bütünlük arz eder. “Uluslararası Güncel Sorunlar-II” dersi münhasıran Asya’daki sorun alanlarına ayrılmış olduğu için, bu derste, sadece o derste ele alınmayan Asya’daki ve diğer kıtalardaki sorun alanlarına değinilecektir.

c. Bu ders için, öğrencilerin Türkiye’deki medyayı ve yabancı medyayı takip etmesinde yarar görülmektedir.

d. Gerek dersin öğretim üyesinin, gerekse bu derste ele alınacak konularda çalışan akademisyen ve uzmanların konuya ilişkin yayınlanmış makale ve kitapları, bu dersin yardımcı ders kaynağı olarak görülecektir.

e. Öğrencilerin sorumluluğu derste anlatılanlar ile sınırlıdır.

f. Derse devam aranacaktır.

g. Bu derste, öğrencilerden; siyaset bilimi, siyasi tarih ve uluslararası hukuk alanlarında daha önce almış oldukları ders konularını hatırlamaları beklenecektir.

II. HAFTALIK KONU PLANLAMASI

1. Hafta (02 Ekim 2015): Öğrencilerin ders hakkında bilgilendirilmesi

2. Hafta (09 Ekim 2015): “Orta Doğu Barış Süreci”nden Güncel Orta Doğu’ya

3. Hafta (16 Ekim 2015): Güncel Orta Doğu Bağlamında İran, Irak ve Suriye-I

4. Hafta (23 Ekim 2015): Güncel Orta Doğu Bağlamında İran, Irak ve Suriye-II

5. Hafta (30 Ekim 2015): Karadeniz: Güncel Jeopolitiği ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi

6. Hafta (06 Kasım 2015): Karadeniz: Ukrayna Krizi ve Muhtemel Riskler

7. Hafta (13 Kasım 2015): Self Determinasyon. Kıbrıs’ın, Irak’ın ve Suriye’nin Kuzeyine Bakış + Ara Sınavı Öncesinde Gözden Geçirme ve Sınav Hakkında Bilgilendirme

8. Hafta (20 Kasım 2015): Ara Sınavı (Sınav tarihi değişebilir.)

9. Hafta (27 Kasım 2015): Arktika: Güncel Jeopolitiği

10. Hafta (04 Aralık 2015): Süper Güçlerin Arktika’daki Varlığı ve Rekabeti

11. Hafta (11 Aralık 2015): Afrika ve Kuzey Afrika: Genel Bir Bakış

12. Hafta (18 Aralık 2015): Afrika: Ruanda Sorunu ve Nijerya’daki Çatışmalar

13. Hafta (25 Aralık 2015): Kafkasya’ya Genel Bir Bakış ve Karabağ Sorunu

(Akademik Takvime göre, derslerin son günü, 31 Aralık 2015 Perşembe’dir.)

III. DİĞER HUSUSLAR

a. Her dersin başlangıcında, uluslararası politikaya ilişkin güncel gelişmelere değinilecektir. Dersin bu bölümüne öğrencilerin katılımı beklenecektir. Öğrenciler, bu hususa; araştırma yeteneklerini geliştirme, kendilerini geliştirme ve hayata hazırlanma açısından bakmalıdırlar.

b. Öğrenciler, isterlerse, yukarıda verilen haftalık konu planlamasında geçen konularda ödev alabilirler. Ödev almak isteyen öğrencilerin, 4. Hafta (23 Ekim 2015) işlenecek dersin sonuna kadar dersin öğretim üyesine müracaat etmesi gerekmektedir. Bu tarihten sonra yapılacak müracaatlar dikkate alınmayacaktır. Ödevler, en geç 18 Aralık 2015 tarihinde teslim edilecektir. Hiç şüphesiz daha önce de teslim edilebilecektir. 18 Aralık 2015 tarihinden sonra gelecek ödevler kabul edilmeyecektir.

c. Ödevler, (i) dipnotlu ve kaynakçalı olacak, (ii) 12 punto ile yazılacak, (iii) sayfa düzenlemeleri ciddiyeti yansıtacak ve (iv) kapak sayfası hariç dört sayfadan az olmayacaktır.

Belirtilen koşulları karşılamayan ödevler, içeriğine bakılmasızın değerlendirilmeyecek ve not verilmeyecektir.

Ödevler 15 tam not üzerinden (8 şekil+7 içerik) değerlendirilecek ve alınan not final sınav notuna eklenecektir.

d. Öğrenciler, ders sırasında, dersin bütünlüğünü bozmayacak şekilde, derste ele alınan konular ile ilgili olarak soru sorabilirler. Keza, ders dışında da, dersin öğretim üyesinin odasına uğrayarak (Rektörlük, 2. Kat, R-208) veya dersin öğretim üyesinin internet adreslerini (metin.ozturk@ufuk.edu.tr, osmetoz@yahoo.com, baskan@ascmer.org ) kullanarak kendisi ile iletişim kurabilirler.

e. Öğrenciler, dersin öğretim üyesine ait çalışmaları ve derse ilişkin duyuruları www.ascmer.org adresinden takip edebilirler.

Öğrencilerime; sağlık içinde, başarılı bir yarıyıl geçirmelerini diliyorum.


NEVRUZ BAYRAMI/NEVRUZ MESAJI

Nevruz, Türkler için, yeni yılı, baharı ve Türk Tarihini hatırlatır, bunları sembolize eder; aziz Türk Milletinin tabiatla olan iç içe yaşamını ve bu yaşamında tabiatla nasıl mücadele ettiğini; birlik ve beraberlik içinde, kararlılıkla yeni ufuklara nasıl yürüdüğünü anlatır. İçinde, Türklerin, soğuk, karamsar ve yokluk dolu günlerden demir dağları eriterek Ergenekon’dan nasıl çıktığı; hürriyete, bolluğa, berekete,

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİNİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ MESAJI

Aziz Türk Milleti’nin güç ve ilham kaynağı olan, en karanlık ve olumsuz koşullarda bile istikbale ümitle bakmasını sağlayan, Çanakkale Zaferini ve bu zaferi bizlere armağan eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi, Çanakkale Zaferi’nin 108. yılında,  rahmetle ve şükranla anıyorum. Bu vesileyle ifade etmem gerekir ki, Çanakkale Zaferi; yok edilmeye ve vatanı elinden alınmaya çalışılan aziz Türk

DEPREM MESAJI

Kahramanmaraş merkezli çok ağır iki deprem için bütün Türkiye’ye ve bu depremlerden -Türkiye kadar olmasa da- ciddi şekilde etkilenen Suriye hakkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Deprem nedeniyle yaşanan acıları yüreğimizde hissediyoruz. Ve depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, depremde yaralananlara acil şifa, deprem mağdurlarına da sabır ve kolaylıklar diliyoruz. İnanıyoruz ki, el ve gönül birliği içinde

CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ’I ANMA MESAJI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, ebediyete intikal edişinin 11. yılında rahmetle, şükranla ve özlemle anıyorum. Merhum Denktaş, hayatını Kıbrıs Türk Halkına adamış; sahip olduğu mücadele adamı, mücahit, hukukçu, diplomat, devlet adamı ve lider kimlikleri, Kıbrıs Türk Halkının yok olmanın eşiğinden müstakil ve egemen bir devlete kavuşmasında ifadesini bulmuş; Türk Milletinin içinden

YENİ YIL MESAJI

Küresel ve bölgesel koşulların iyiye gitmediği; içeride, hayatın pahalılaştığı ve geçim derdinin ağırlaştığı, gelecek endişesinin arttığı, hukuka bağlılığın zayıfladığı, adalete olan güvenin erime sürecine girdiği, ülkenin iyi yönetilemediği, “taşıma suyla” ülke ekonomisinin döndürülmeye çalışıldığı, genelinde gerçekten yorucu, yıpratıcı ve üzücü bir yılı geride bırakıyoruz. Ancak bugünden gördüğüm, bizleri bekleyen yeni yılda da bu gidişatın devam

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.