KINAMA DUYURUSU

Hukuksal ve siyasal gerçekler görmezden gelinerek, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak, Ada’nın tamamı adına 2004 yılında AB’ne kabul edilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi’nin;

– Türkiye’nin terörizmle mücadele adı altında Suriye’ye müdahale ettiği ve bunun kabul edilemeyeceği,

– Türkiye’nin Cerablus operasyonunun şiddetle kınandığı,

– Türkiye’nin Suriye’den askerlerini geri çekmesi ve Kıbrıs dahil diğer komşu ülkelerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyması amacıyla baskı yapmaları için uluslararası topluluğa çağrı yapıldığı,

– “Terörist başı” Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasının ve AB’nin PKK terör örgütünü “terör örgütleri” listesinden çıkarmasının istendiği,

hususlarını içeren bir karar aldığı ifade edilmiştir.[i] Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi’nin resmi web sayfası[ii] üzerinden kararın tam metnine ulaşma imkânı bulunamamıştır. Karar, Rum Yönetiminin bugüne kadar olan Türkiye’ye yönelik yaklaşımı ile uyumludur, Rum Yönetiminin bilinen Türkiye yaklaşımının yeni bir örneğidir.

Ancak bilinen yaklaşımın yeni bir örneği olması, kararın önemini azaltmamaktadır. Koşullardaki değişim ve bu meyan da ortaya çıkmış mevcut koşullar, kararı önemli kılmaktadır. Dün, Rumlar, “İki Buçuk Savaş Stratejisi”nin bir parçası olarak görülüyordu; bugün ise, Türkiye’nin “derinleşmiş” yalnızlığı, daha fazlasını söylemektedir, yani Türkiye karşısındaki cephe çok daha genişlemiştir. Koşullardaki değişimin bir diğer boyutu da, içeride, birlik ve beraberliğin düne göre ciddi şekilde zedelenmiş, gerilemiş olduğudur.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi’nin aldığı karara bakarken, hem dış ve iç koşullardaki değişimi, hem de dün olduğu gibi bugün de “düşmanımın düşmanı benim dostumdur” sözünün Türkiye için daha bir anlam/ciddiyet kazanmış olduğunu dikkate almak gerekir.

Rumlar, söz konusu kararları ile, önce Suriye Kürtlerine, sonra da PKK terör örgütüne sahip çıkıyorlar…

Suriye krizi ile birlikte Kürt hareketinin geldiği nokta artık herkesçe bilinmektedir. Türkiye’nin güney sınırına bitişik bir “Kürt Koridoru” belirmiştir. Bu koridor, Türkiye’nin milli ve coğrafi bütünlüğünü yakından tehdit etmektedir. Hatay’ın bu koridorun önünde bir “engel” olması, söz konusu tehdidi ayrıca beslemektedir. Kıbrıs Adası, Hatay’ın (İskenderun Körfezi’nin) uzaktan savunulması için son derece önemlidir. Doğu Akdeniz kıyılarına çıkacak Kürt Koridoru petrol ve doğal gaz trafiği bağlamında, Rumları ve Kürtleri ayrıca biri birlerine itme potansiyelini de içermektedir ki; bu, Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını da tehdit eden bir durumdur.

Yani Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi’nin aldığı karar, açıkça politik, askeri ve ekonomik açılardan açıkça Türkiye’yi hedef alan bir karar olma özelliğini yansıtmaktadır.

Bu karar; ne BM Şartı’nın üye ülkelere getirdiği siyasal bağımsızlığa saygı yükümlülüğü ile, ne de Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi (1961)’nin öngördüğü iç işlerine müdahale etmeme yükümlülüğü ile bağdaşır. Hukuksal ve siyasal açıdan doğru bir karar değildir.

Dikkat çekici olan bir başka husus da, Türkiye’nin iç işlerine müdahale anlamına gelen benzeri açıklamaların, eş zamanlı olarak, başka ülkelerden de gelmesi ve bu eş zamanlılığın, Türkiye’yi hedef alan, “çok yönlü”, “aynı noktaya vuran” ve “boyun eğdirmeyi öngören” bir baskı/kuşatma politikasını çağrıştırmasıdır.

Türkiye’nin ne kadar çok Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığı ve bunun artık sürdürülemeyecek bir noktaya geldiği ortadadır. Suriye’de sadece Türk askeri bulunmamaktadır. En yetkili ağızlardan, Türkiye’nin uluslararası hukukta himaye gören hak ve menfaatlerini korumak için karadan Suriye’ye girmek durumunda kaldığı ve Suriye’de kalıcı olmadığı da ifade edilmiştir. Türkiye, ülkesindeki Suriyeli sığınmacıların güven içinde ülkelerine dönmelerini sağlamak ve bu yolda onlara güvenilir bir yaşam alanı oluşturmak amacıyla Suriye’dedir. Yani Türkiye’nin Suriye’deki varlığı, hem geçicidir, hem de barış ve insani amaçlıdır.

Hem bölgesel barıştan ve istikrardan söz etmek, hem de durum böyle iken Türkiye’nin Suriye’ye girişinin eleştiri konusu yapmak, anlaşılır gelmemekte, iyi niyetli bulunmamaktadır.

Aldığı karar nedeniyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Meclisi’ni kınıyor ve uluslararası hukuka saygılı olmaya davet ediyorum.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarım.

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk

ASCMER Başkanı

 

[i] Müyesser Yıldız, http://odatv.com/aman-kibrista-da-kandirilmayin-1409161200.html, 16.9.2016.

[ii] http://www.parliament.cy/


DUYURU

Uluslararası politikaya ve bu bağlamda Türkiye’ye ilişkin güncel gelişmeleri konu edinen yorum, değerlendirme ve analizlerin web sayfasına konulmasında (yüklenmesinde) her seferinde sorun yaşanmakta ve maalesef  bu sorun aşılamamaktadır. Bu durum muvacehesinde, web sayfasına güncel yorum, değerlendirme ve analiz yüklenilmesi ile uğraşmak yerine, bunların linkedin üzerinden yayınlanması yoluna gidilmiştir. Arzu eden takipçiler, linkedin üzerinden Prof. Dr.

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

  19 Mayıs 1919, büyük Türk Milleti’nin vatan topraklarını düşman çizmeleri altında çiğnenmekten kurtarma ve özgür- bağımsız yaşama iradesini dışa vurduğu, bugün vatandaşı olmakla iftihar ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasına giden yolda, bir başlangıçtır, bir işaret fişeğidir. Hatırlayınız… Ülke, Kasım 1918’den beri,  emperyalistlerin ve onların maşası olan devletlerin işgali altındadır. İşgalciler, Anadolu’yu “teslim almak” için,

DEPREM BÖLGESİNE DÂHİL İLLER ÜZERİNDEN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ SONUÇLARI…

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk YSK tarafından yapılan açıklamaya göre; 14 Mayıs’ta gerçekleşen cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiç biri % 50’nin üzerine çıkamadı ve bu nedenle, 28 Mayıs’ta, 14 Mayıs’taki ilk tur seçimde en çok oyu alan iki adayın (Sayın Erdoğan’ın ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun) yarışacağı ikinci tur seçime gidilecek… 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanı seçiminin kesin olmayan sonuçlarına

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ MESAJI (DÜNYA TÜRKLERİNİN GÜNÜ MESAJI)

Türk’ün atası Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında, Türk Ocakları’nda yaptıkları konuşmada şunları söylemiş: “… Biz milliyet fikirlerini uygulamada çok gecikmiş ve çok ilgisizlik göstermiş bir milletiz. Bunun zararlarını fazla faaliyetle karşılamaya çalışmalıyız. Bilirsiniz ki, milliyet teorisini, millet idealini yok etmeye çalışan teorilerin dünya üzerinde uygulanması, mümkün olamamıştır. Çünkü tarih, olaylar, hadiseler ve gözlemler her

23 NİSAN MESAJI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı… “Milli” bayramlarımızdan… Başta çocuklarımız olmak üzere, herkese kutlu olsun. Yaşasın 23 Nisan… Yaşasın ulusal/milli egemenlik… Yaşasın ulusal/milli egemenlik üzerine kurulmuş, yükselmiş ve bugünlere gelmiş Türkiye Cumhuriyeti Devleti… Bu vesileyle, büyük Türk Milletinin bir ferdi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir vatandaşı olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.