ABD İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLARI KALDIRIYORMUŞ…

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk

İran’da geçtiğimiz 18 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanı seçiminin bir sonucu olarak, önümüzdeki Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile birlikte görevi yeni yönetime bırakacak olan mevcut Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin tüm yaptırımları kaldıracağını ifade etmiş… Dışişleri Bakanı Zarif’in İran Parlamentosu’na sunduğu raporda, Biden Yönetiminin İran’a yönelik neredeyse tüm ABD yaptırımlarını kaldırmayı kabul ettiği yer alıyormuş[i]..

Bu konu, esasen bir süredir dış basında yer alıyordu. Haberden öyle anlaşılıyor ki, geçen süre içerisinde, anlaşma konusundaki belirginlik daha da artmış… Fakat henüz ortada resmen ilan edilmiş bir anlaşma yok.

Bu gelişmenin önem arz eden yanı; İran-ABD anlaşmasının içeriğinde (perde arkasında) başka nelerin olduğu ve bu anlaşmanın Türkiye için ne anlama geldiği, gelebileceğidir.
Bilineceği üzere, İran’ın doğusunda Afganistan, batısında Türkiye var. Ve İran bölgedeki Kürt sorunu konusunda da önemli bir aktör[ii]… Bunlar, ABD’nin İran ile anlaşmak suretiyle, birden fazla konuda avantaj elde edebileceğini çağrıştırıyor. Böyle kapsamlı bir anlaşma, mümkün mü? Bu, hiç şüphesiz tartışmaya açık olacaktır ama, ihtimal dışı olarak da görülemeyecektir.

İran-ABD anlaşmasına dair bir de şu farklı yaklaşımdan söz edilebilir: ABD’nin bütün yaptırımların kaldırılmasını öngören bir anlaşmayı kabul etmesi, gururunu okşayarak İran’ın dinsel/siyasal yayılmacılığını tahrik ve teşvik edebilecektir ki; bu da, ABD’nin bölgede “yaratıcı kaos” olgusuna oynuyor olabileceğini akla getiriyor.

Her iki ihtimalin de, Türkiye için iyi şeyler söylemediği çok açık… Çünkü her iki ihtimalde de, ABD’nin Türkiye’yi hedef aldığı, en azından Ankara’yı zora sokma ya da “istediği kıvama getirme” peşinde koştuğu, akla geliyor.

Bu düşüncem ve bakış açım ile ilişkilendirebildiğim bir başka husus da, “Demokrat” Biden Yönetiminin ABD’nin Ankara’daki Büyükelçiliği için aday gösterdiği “Cumhuriyetçi” siyasetçi Jeff Flake… Flake, diplomatik kariyerden gelen bir isim de değil. Biden Yönetiminin bu adımı konusunda farklı değerlendirmeler var.
Genelde, bu atamanın, Türkiye konusundaki tasarruflarında Biden Yönetiminin Kongre’de ciddi siyasal destek bulmasına hizmet edeceği ifade ediliyor. Buna itirazım olmaz ancak, bir de bu atamanın yol açtığı, Washington’un Türkiye’yi gözden çıkarmış olduğu algısı var. Aslında, “Jeff Flake konusuna” dair bu iki bakış açısı da aynı kapıya çıkıyor: Türkiye-ABD ilişkilerinde ipler kopabilir…

“Jeff Flake konusu”, ABD’nin İran’a yönelik bütün yaptırımları kaldırmayı kabul etmesinin Türkiye için gelebileceği anlama dair yukarıdaki açıklamalar ile birlikte mütalaa edildiğinde, niçin Türkiye’yi zor günlerin beklediğini düşündüğüm sanırım biraz daha anlaşılır olacaktır.

İran’ın devlet geleneği ve diplomasisi iyi biliniyor. İran’ın çıkarları neyi gerektiriyorsa, Tahran her zaman onun peşinde olmuştur. İran’ın Ermenistan yaklaşımı bunun çok somut işaretlerinden biridir. Bunu, İran’ın Türkiye’ye karşı ABD ile “iş tutabileceğine” işaret etmek için ifade ettim. Ayrıca, Şah dönemini ve İran-Irak savaşında ABD-İsrail ikilisinin Tahran’a yaptığı silah yardımlarını unutmuş da değilim.

Sanırım Biden Yönetimi için sorun, İran ile anlaşmaya Amerikan kamuoyunun, İsrail’in (ve Suudi Arabistan’ın) nasıl tepki vereceğidir diye düşünüyorum. Acaba nasıl bir ortam, nasıl bir gelişme, nasıl bir olay, Biden Yönetimine, İran ile anlaşmanın (İran’a yönelik yaptırımları kaldırmanın) yol açabileceği bu tepkileri tolere etme imkânı verir? Bu soru Türkiye için önemli değil mi?

15 Temmuz 2021

[i] https://www.yahoo.com/news/u-prepared-lift-nearly-iran-162345196.html

[ii] İran, enerji üreticisi bir ülkedir, Çin’in ve Avrupa’nın önemli enerji tedarikçisidir. Ancak çalışmanın asıl konusu nedeniyle, bu hususlar bir kenarda tutulmuştur.


TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMİN SONUÇLARI: GÖRÜŞLERİM VE DEĞERLENDİRMELERİM

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk I. İki gün önce (28 Mayıs’ta) yapılan, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, kullanılan ve geçerli sayılan oyların % 52.18’ni Sayın Erdoğan, % 47.82’sini de Sayın Kılıçdaroğlu aldı ve bu sonuçla Sayın Erdoğan üçüncü kez katıldığı cumhurbaşkanı seçiminden önde çıkarak bu koltuğa oturdu. Bu seçime katılma oranı, % 84 oldu. Cumhurbaşkanı seçiminin

DIŞARISI GÖZÜYLE TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİNE BİR BAKIŞ

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk 14 Mayıs’taki seçimler yaklaşıyor… Seçim sürecinde daha önce medyada çok rastlamadığım, seçimlere dış politika gözlüğü ile bakan bazı yorumları ve değerlendirmeleri görmeye başladım. Bunu olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Çünkü iç ve dış politika arasındaki karşılıklı ve bağımlı ilişki nedeniyle, seçimlere ilişkin öngörüleri sadece iç dinamiklere dayandırmak eksik bir yaklaşım

TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİNE YABANCI VE YERLİ SERMAYE AÇISINDAN BİR BAKIŞ

  Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yabancı sermayenin önemli bir kısmının ülkeyi terk ettiği, yerli sermayenin de çeşitli yollarla yurt dışına kaçmaya çalıştığı yazılıyor, konuşuluyor. Yeni bir şey değil, bunu biliyoruz. Peki, yabancı ve yerli sermayedeki bu kaçış niye? Bu kaçışın arkasındaki en temel etkenlerden biri, hiç şüphesiz, AKP/Sayın Erdoğan iktidarında ülkede hukuka olan bağlılığın/saygının

TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİ: RUSYA KENDİ ELİYLE KENDİ AYAĞINI BAĞLAR MI?

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Birçok kez yazdım… Önümüzdeki seçimler, dış politikadan (uluslararası ilişkilerden) soyutlanarak görülemez, görülmemelidir. Bu siyasetin doğasına aykırı olur. Bu seçim çok önemli. İnsanımız bir yol ayrımında; ya karanlığın zifiri karanlığa dönüşmesine evet diyecek ya da karanlıktan kurtulup aydınlık güzel günlere doğru yol almaya başlamak için evet diyecek… Bu seçimleri ben böyle

ABD’YE AİT İNSANSIZ HAVA ARACININ KARADENİZ’DE DÜŞMESİ ÜZERİNE

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, Karadeniz’de uluslararası hava sahasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı (İHA) düşmüş; ABD İHA’nın Rusya tarafından vurulduğunu iddia etmiş, Rusya ise İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Ve konu, daha sonra, Karadeniz’e düşen İHA’nın çıkarılmasına gelmişti. İlk başta, bunun nedeni, düşen ABD İHA’sının içerdiği teknoloji ile

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.