SUUDİ VELİAHT PRENS NEYİN PEŞİNDE?

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman, Asya turu kapsamında Pakistan’a yaptığı ziyaretin ardından, 2 günlük ziyaret için Hindistan’a geçmiş, burada samimi bir şekilde karşılanmış.[i]

Hindistan, Keşmir’de geçtiğimiz günlerde gerçekleşen, 44 Hindistan askerinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı için Pakistan’ı suçlamıştı. Suudi Veliaht Prensin Pakistan ve Hindistan ziyaretleri bu olaydan sonra gerçekleşiyor.

Basın toplantısında, Hindistan ile Suudi Arabistan’ın, terörizmle mücadele, denizcilik ve siber güvenlik konularında işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştıkları; altyapı, konut sektörü ve turizm alanlarında yatırım anlaşmaları imzalandığı ifade ediliyor.

İstihbarat paylaşımı, mutabık kalınan konular arasında geçiyor. Suudi Veliaht Prensin, Hindistan için, 100 milyar dolarlık ciddi bir yatırımdan söz etmesi önemli.

Peki, bu gelişmelere/açıklamalara bakarak neler söylenebilir?

1. Suudi Arabistan’ın, aralarında sorun olan Pakistan’ın ve Hindistan’ın her ikisiyle de yakın ilişki içinde olması, kalabalık nüfusları, enerjide dışa bağımlılıkları, İslam Dünyası ve “medeniyetler çatışması” bağlamında anlamlıdır.

2. Riyad’ın Yeni Delhi açılımı, İran-Hindistan yakınlığını, hem kendisi, hem de Pakistan açısından dengelemeye hizmet edecektir.

3. Hindistan’ın ve Pakistan’ın küresel rekabeti yakından ilgilendiren iki ülke olduğu kabul edilir ise, Riyad’ın Çin ve ABD nezdinde dolaylı yollarla etkili olma peşinde olduğu söylenebilir.

4. ABD’nin artık Dünyanın en büyük enerji satıcısı olduğu düşünülürse, Riyad’ın Hindistan ile yakınlaşması, enerjide Washington-Riyad kapışmasına giden yola taş döşemek olarak görülebilir. Bu, Washington-Riyad ilişkilerinde zaten var olan bozulma potansiyelini besleyecektir.

5. Suudi Arabistan’ın “militan İslami hareketler” ile olan ilişkisine dair iddialar hatırlandığında, Riyad’ın bunu diplomaside “hem sopa, hem de havuç” olarak kullanmayı öngören bir yaklaşım içinde olduğu düşünülebilir.

Riyad, bir süredir birçok açıdan ciddi olumsuz gelişmeleri yaşamakta ya da bu gelişmelerin konusu/parçası durumundadır. Veliaht Prensin ziyareti, hem bu olumsuzlukları unutturma (üzerini örtme), hem de Riyad’ın nüfuz alanını genişletme amacını taşımaktadır.

Ne kadar becerilebilecek bu konuda fikir yürütmek bugün itibarıyla çok zor olsa da, Riyad’ın büyük oynamaya soyunmuş gözüktüğünü değerlendiriyorum. Riyad’ın bu işi, bugüne kadar, bu kadar açık oynadığını hatırlamıyorum.

osmetoz/ascmer, www.ascmer.org, 20 Şubat 2019.

[i] https://www.reuters.com/article/us-asia-saudi-india/saudi-prince-sees-useful-returns-from-expected-100-billion-investment-in-india-idUSKCN1Q90M9, 20.02.2019. https://www.yahoo.com/finance/news/saudi-prince-foresees-good-things-india-visit-overshadowed-070449129.html, 20.02.2019.


ABD’YE AİT İNSANSIZ HAVA ARACININ KARADENİZ’DE DÜŞMESİ ÜZERİNE

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, Karadeniz’de uluslararası hava sahasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı (İHA) düşmüş; ABD İHA’nın Rusya tarafından vurulduğunu iddia etmiş, Rusya ise İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Ve konu, daha sonra, Karadeniz’e düşen İHA’nın çıkarılmasına gelmişti. İlk başta, bunun nedeni, düşen ABD İHA’sının içerdiği teknoloji ile

ORTADOĞU’DA ÇİN’İN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTIYOR

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk İran ve Suudi Arabistan yetkilileri Çin’de bir araya gelmiş… Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el Aiban ve İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, 6-10 Mart tarihlerinde Pekin’de bir araya gelmiş… Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü (yakın zamana kadar Çin’in Dışişleri Bakanı)

TÜRK SİYASETİNDE İYİ PARTİ’NİN SON HAMLESİ VE YAKLAŞAN SEÇİMLER

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Belli ki, İyi Parti (İP)/Sayın Meral Akşener, Türk siyasal hayatında uzun süre hatırlanacak… Tıpkı “mevcut MHP”/Sayın Devlet Bahçeli gibi. “Mevcut MHP”/Sayın Bahçeli, ne oldu-ne bitti hala bilinmiyor, birden bire hem izlediği politika kendisi ile örtüşmeyen, hem de demediğini bırakmadığı AKP/ Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlaştı, Cumhur İttifakı üzerinden AKP

“NATO ÜYELİĞİ ONAY SÜRECİ KOLAY DEĞİLDİR”

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yukarıdaki başlık bana ait değil. Başlık, Sayın Konur Alp Koçak’ın, 11 Kasım 2022 tarihli Türkgün Gazetesi’nin 11. sayfasında yer alan köşe yazısının başlığıdır. Sayın Koçak’ın köşe yazısında yer alan bazı hususlar, işbu çalışmayı kaleme alma ihtiyacını doğurmuştur. Sayın Koçak, köşe yazısında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyareti

ABD’NİN GİRİT’TE VE BATI TRAKYA’DA ARTAN ASKERİ VARLIĞI ÜZERİNE…

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yunanistan’ın, NATO üyesi olarak ülkesini zaten ABD’ye açmış iken, son dönemde bu işi daha da ileriye taşımasını, ABD’ye Girit’te ve Batı Trakya’da daha ileri konuşlanma imkânı tanımasını, burada biraz farklı ele almaya çalışacağım. Elbette ki, Yunanistan’ın bu yaptıkları, Yunan emeli ve ABD’nin güncel Türkiye yaklaşımı ile birlikte mütalaa edildiğinde, Türkiye

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.