BU ÜLKE BU DIŞ POLİTİKAYI DAHA FAZLA TAŞIYAMAZ

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, ASCMER Başkanı

KKTC Başbakanı Sayın Ersin Tatar, daha yeni Türkiye’yi ziyaret etti; döndükten sonra açıklama yapıyor, Ada’nın kuzeyinde 46 yıldır kapalı olan “Maraş”ın açılması gündemde… (Türkgün, 11.8.20, s.1-9)  KKTC Başbakanı, Maraş’ın açılmasının, Dünyaya, ilgililere ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne anlatılacağını söylüyor. Bu anlatma işi, Maraş’ın açılmasının kolay bir iş olmadığına,  Lefkoşa’nın ve Ankara’nın karşı karşıya kalacağı sıkıntının büyüklüğüne işaret etmiyor mu?

Bu açıklama ile, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, donanma unsurlarının eşliğinde “nawteks”lenmiş bölgede araştırma faaliyetlerine sevk edilmesi, eş zamanlı… Nawtekse konu bölge, Rodos ve Meis adaları ile Antalya körfezleri açıkları arasındaki bölge… Bölge sıkıntılı… Nitekim Yunan Silahlı Kuvvetleri hemen harekete geçmiş… Kuvvetle muhtemel, Libya konusuna olduğu gibi, AB bu konuya da müdahil olacaktır.

Lütfen bir düşününüz ve şunları hatırlayınız:

i. Türkiye, uluslararası terörizmle mücadele ediyor; Irak, Suriye ve Libya’da askeri varlık bulunduruyor; bu üç ülkede askeri operasyonlar yürütüyor.

ii. Yunanistan, Ege’de açıkça kendisine ait olmayan adacıkları/kayalıkları uluslararası hukuka aykırı olarak, hem sahiplenmiş, hem de bir kısmını askerileştirmiş. Çatışma potansiyeli yüksek görülen bir durum.

iii. Türkiye, Doğu Akdeniz’de, enerji bağlamında, Güney Kıbrıs Rum kesimi (GKRK), Yunanistan, Mısır ve İsrail ile karşı karşıya.

iv. Türkiye, açık ve/veya örtülü olarak, Suriye, Irak, Kürtler, Libya ve radikal “Sünni siyasal İslamcılar” ile olan ilişkisi, konuları üzerinden, Rusya, ABD ve Çin ile karşı karşıya.

v. İçeride ve dışarıda “Sünni siyasal İslam”ı öne çıkarması ve bu suretle Sünni siyasal İslam’ın “hamiliği” rolüne soyunmuş gözükmesi, Türkiye ile Arap ve İslam Dünyaları arasında belirgin bir soğukluğa yol açmış.

vi. İçeride, mensupları ve kurumları üzerinden Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik kumpaslar/komplolar ve “15 Temmuz olayı” üzerinden yıpranmış, güç kaybetmiş, “komuta kapasitesi” zaafa uğramış bir askeri güç ve durumu ortada (gözler önünde) bir ülke ekonomisi.

Sizce, sıralanan bu hususlar, Türkiye’nin varlığı ve geleceği (bekası) açısından ne anlama geliyor? Lütfen bunu da bir düşününüz…

Dış politikada ileri derecede angaje olunmuş çok sayıda sorun ve kuvvetle muhtemel angajmanı ağırlaşacak ve mevcut sorunlara eklenme potansiyeli yüksek yeni dış politika sorunları…

Hem askeri gücü, hem de askeri gücünü besleyen ekonomisi ufalandıkça ufalanmış, ekonomi çarkı zor dönen bir ülke…

Bir de salgın, salgının etkileri ve salgınla mücadelenin gerekleri var…

Bu ülke, salgın ortamında, bu ekonomi ile, bu askeri gücü ile, çözüm üretme yeteneği/kapasitesi erimiş sürekli sorun üretiyor gözüken mevcut dış politika anlayışını daha fazla taşıyabilir mi? Verilen tablo, taşıyamayacağına işaret ediyor.

Türkiye’nin dış politikada “süratle” diplomasiyi öne çıkarmasına ve diplomasiye öncelik verilmesine “şiddetle” ihtiyacı var.

Gelinen bu noktanın çağrıştırdığı bir diğer husus da, AKP/Sayın Erdoğan iktidarının dış politikada askerin öne çıkmasından ve askere öncelik verilmesinden, bu durumun adeta ekonomiyi “emmesinden” ve bir bütün olarak siyasette askerin öne çıkarmasından şikâyetle, buna son vermek üzere yola çıkmış olmasıdır. Dün bu şikâyetle, bu duruma son vermek için yol çıkmış AKP/Sayın Erdoğan iktidarında, Türkiye’nin bugün bu noktaya gelmiş olması dikkat çekici değil mi? AKP/Sayın Erdoğan iktidarının başlangıçtaki duruşu/söylemi ile, dış politikaya ilişkin bugünkü duruşu, söylemi ve izlediği politika çelişmiyor mu?

Çelişki çok açık…

Türkiye, “uçmak” bir yana, sonu meçhûl/karanlık bir “iniş” içinde…

osmetoz, www.ascmer.org, 11 Ağustos 2020


ABD’YE AİT İNSANSIZ HAVA ARACININ KARADENİZ’DE DÜŞMESİ ÜZERİNE

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, Karadeniz’de uluslararası hava sahasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı (İHA) düşmüş; ABD İHA’nın Rusya tarafından vurulduğunu iddia etmiş, Rusya ise İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Ve konu, daha sonra, Karadeniz’e düşen İHA’nın çıkarılmasına gelmişti. İlk başta, bunun nedeni, düşen ABD İHA’sının içerdiği teknoloji ile

ORTADOĞU’DA ÇİN’İN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTIYOR

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk İran ve Suudi Arabistan yetkilileri Çin’de bir araya gelmiş… Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el Aiban ve İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, 6-10 Mart tarihlerinde Pekin’de bir araya gelmiş… Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü (yakın zamana kadar Çin’in Dışişleri Bakanı)

TÜRK SİYASETİNDE İYİ PARTİ’NİN SON HAMLESİ VE YAKLAŞAN SEÇİMLER

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Belli ki, İyi Parti (İP)/Sayın Meral Akşener, Türk siyasal hayatında uzun süre hatırlanacak… Tıpkı “mevcut MHP”/Sayın Devlet Bahçeli gibi. “Mevcut MHP”/Sayın Bahçeli, ne oldu-ne bitti hala bilinmiyor, birden bire hem izlediği politika kendisi ile örtüşmeyen, hem de demediğini bırakmadığı AKP/ Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlaştı, Cumhur İttifakı üzerinden AKP

“NATO ÜYELİĞİ ONAY SÜRECİ KOLAY DEĞİLDİR”

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yukarıdaki başlık bana ait değil. Başlık, Sayın Konur Alp Koçak’ın, 11 Kasım 2022 tarihli Türkgün Gazetesi’nin 11. sayfasında yer alan köşe yazısının başlığıdır. Sayın Koçak’ın köşe yazısında yer alan bazı hususlar, işbu çalışmayı kaleme alma ihtiyacını doğurmuştur. Sayın Koçak, köşe yazısında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyareti

ABD’NİN GİRİT’TE VE BATI TRAKYA’DA ARTAN ASKERİ VARLIĞI ÜZERİNE…

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yunanistan’ın, NATO üyesi olarak ülkesini zaten ABD’ye açmış iken, son dönemde bu işi daha da ileriye taşımasını, ABD’ye Girit’te ve Batı Trakya’da daha ileri konuşlanma imkânı tanımasını, burada biraz farklı ele almaya çalışacağım. Elbette ki, Yunanistan’ın bu yaptıkları, Yunan emeli ve ABD’nin güncel Türkiye yaklaşımı ile birlikte mütalaa edildiğinde, Türkiye

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.