ARA SEÇİMLERDE FİLİPİNLER: BİR KESİT

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk

Mayıs 2019’da Filipinler’de ara seçimler var. Bu seçime dair değerlendirmelerde, bir taraftan Filipinler Devlet Başkanı Duterte’nin “siyasi hanedanlığından” bahisle bunda başarılı olup olmadığı sorgulanıyor, diğer taraftan da Duterte için “Doğu’nun Trump’ı” nitelemesi yapılıyor.

Duterte’nin siyaset anlayışı, kaba popülizm olarak nitelendiriliyor ve bunun yeni olmadığı belirtiliyor.  Deniliyor ki, Duterte’nin yerel seçimlere ilişkin stratejisinde, “küfür ve cinsiyetçi mizah” vardı ve bu strateji hala yaygın, yani yerel seçimlerden sonra ara seçimler de kendisini gösterebilir. Duterte’nin, yerel seçimlere ilişkin bu stratejiyi, başarılı bir şekilde ulusallaştırabileceğine işaret ediliyor.

Yine deniliyor ki; Duterte’nin siyaset anlayışının, bu ara seçimlerde, daha fazla sayıda aday ya da Duterte muhaliflerince dikkate alınabilir. Bunlar, ya kendilerini Duterte ile eşleştirmek veya Duterte’ye karşı koymak için Duterte’nin stratejisini dikkate alarak stratejilerini değiştirebilirler.

Ayrıca göreve geldiği Haziran 2016’dan bu yana, Duterte’nin, ülkenin siyasi seçkinlerini oluşturan oligarşiler (oligarklar), ünlüler ve savaş ağaları arasındaki desteğini sağlamlaştırdığı da ileri sürülüyor[i].

Ara seçimler münasebetiyle Filipinler hakkında verilen bu kesit, bende, Türkiye’deki 31 Mart seçimlerinin kampanya dönemini çağrıştırdı.

Acaba arada benzerlikler olduğu söylenebilir mi? Söylenir ise, benzerlikle neler? Ya da Filipinler’in “Duterte’si” için söylenenler, Türkiye’nin “Erdoğan’nı” çağrıştırıyor mu? Çağrıştırıyorsa, ne oranda ve hangi konularda?

Filipinler’de güncel siyasete ilişkin bu kesit ile, Türkiye dâhil diğer ülke çağrışımları ve Başkan Trump’ın izlediği siyaset, bunlar birlikte, acaba küresel sistemin gidişatı hakkında bize ne söylüyor olabilir? Dünya nereye gidiyor? Bu gidiş nasıl bir gidiş?

osmetoz/ascmer, www.ascmer.org, 03 Mayıs 2019

[i] https://international.thenewslens.com/article/112820, 02.5.2019.


ABD’YE AİT İNSANSIZ HAVA ARACININ KARADENİZ’DE DÜŞMESİ ÜZERİNE

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, Karadeniz’de uluslararası hava sahasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı (İHA) düşmüş; ABD İHA’nın Rusya tarafından vurulduğunu iddia etmiş, Rusya ise İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Ve konu, daha sonra, Karadeniz’e düşen İHA’nın çıkarılmasına gelmişti. İlk başta, bunun nedeni, düşen ABD İHA’sının içerdiği teknoloji ile

ORTADOĞU’DA ÇİN’İN GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTIYOR

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk İran ve Suudi Arabistan yetkilileri Çin’de bir araya gelmiş… Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el Aiban ve İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, 6-10 Mart tarihlerinde Pekin’de bir araya gelmiş… Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü (yakın zamana kadar Çin’in Dışişleri Bakanı)

TÜRK SİYASETİNDE İYİ PARTİ’NİN SON HAMLESİ VE YAKLAŞAN SEÇİMLER

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Belli ki, İyi Parti (İP)/Sayın Meral Akşener, Türk siyasal hayatında uzun süre hatırlanacak… Tıpkı “mevcut MHP”/Sayın Devlet Bahçeli gibi. “Mevcut MHP”/Sayın Bahçeli, ne oldu-ne bitti hala bilinmiyor, birden bire hem izlediği politika kendisi ile örtüşmeyen, hem de demediğini bırakmadığı AKP/ Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlaştı, Cumhur İttifakı üzerinden AKP

“NATO ÜYELİĞİ ONAY SÜRECİ KOLAY DEĞİLDİR”

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yukarıdaki başlık bana ait değil. Başlık, Sayın Konur Alp Koçak’ın, 11 Kasım 2022 tarihli Türkgün Gazetesi’nin 11. sayfasında yer alan köşe yazısının başlığıdır. Sayın Koçak’ın köşe yazısında yer alan bazı hususlar, işbu çalışmayı kaleme alma ihtiyacını doğurmuştur. Sayın Koçak, köşe yazısında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyareti

ABD’NİN GİRİT’TE VE BATI TRAKYA’DA ARTAN ASKERİ VARLIĞI ÜZERİNE…

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yunanistan’ın, NATO üyesi olarak ülkesini zaten ABD’ye açmış iken, son dönemde bu işi daha da ileriye taşımasını, ABD’ye Girit’te ve Batı Trakya’da daha ileri konuşlanma imkânı tanımasını, burada biraz farklı ele almaya çalışacağım. Elbette ki, Yunanistan’ın bu yaptıkları, Yunan emeli ve ABD’nin güncel Türkiye yaklaşımı ile birlikte mütalaa edildiğinde, Türkiye

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.