MÜNİH’İN HONG KONG’UN YERİNİ ALMASI ÖNERİSİ

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, ASCMER Başkanı

Hong Kong, daha önce Britanya Krallığı’na (İngiltere’ye) bağlı iken 01 Temmuz 1997 tarihinden itibaren Çin’e bağlı “özel yönetim” bölgesine dönüşen, bu tarihten itibaren “bir devlet, iki sistem” olarak ifade edilen bir yaklaşım ile Pekin tarafından “uzaktan” yönetilmektedir. Çin’in ana karasının bir parçasıdır. Hong Kong, Çin’in güney kıyısında yer alan bir liman kentidir. “Asya’nın Dünya kenti” olarak bilinir. Bir iş, ticaret, finans, taşımacılık, ulaştırma ve haberleşme merkezidir. Bu özellikleri ile (özellikle iş, ticaret ve finans merkezi olma özelliği ile) bütün Dünyada öne çıkmıştır.

Bilindiği üzere, Donald Trump’ın ABD’de Başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte, Çin ile ABD arasında bir ticaret “savaşı” başlamıştı. Bugün bakıldığında, ticaret ile başlayan rekabetin gerçekte diğer alanlarda sıçradığı; ABD’nin, Çin’i çevrelemeyi ve kontrol etmeyi öngören kapsayıcı bir politika izlediği görülmektedir. İşte bu böyle bir tabloda, ilginç bir tesadüf (!) olarak Hong Kong’un Çin’e bağlanmasının 22. yılında (yani 02 Temmuz 2019 tarihinde) ve Mayıs-Haziran 1989’daki “Tiananmen Meydanı Olayları”nı çağrıştırır bir şekilde, Hong Kong’da suçluların Çin’e iade edilmesine dair bir yasa tasarısı üzerinde Hong Kong’da protesto gösterileri başlamıştır. Bu gösteriler, halen devam etmektedir. Yasa tasarısı Pekin tarafından geri çekilmesine rağmen, protesto gösterileri kalıcı bir boyut göstermeye ve şiddet içermeye başlamıştır.

Bu durum, ticaret ve finans alanında yabancı sermayenin, yabancı şirketlerin ve yabancı uzmanların Hong Kong’dan kaçmalarına (ayrılmalarına) yol açmıştır. İşte böyle bir ortamda, iyi-güvenilir-istikrarlı bir yönetime duyulan ihtiyaca işaret edilmek suretiyle, Almanya’nın Münih kentinin, doğru bir yönetişimle, Hong Kong’un yerini alabileceği ifade edilmiştir.[i] Münih’in, hâlihazırda bölgesel bir iş ve finans merkezi olmasının, yenilikçiliğe açık olmasının, kültürünün ve sunduğu yaşam kalitesinin, Hong Kong’un yerini alma açısından oldukça elverişli olduğuna dikkat çekilmiştir.

Hong Kong’daki protestoların geldiği bu nokta, dikkat çekicidir, düşündürücüdür ve yol açtığı çağrışımlar vardır.

Her şeyden önce, protestoların geldiği noktadan hareketle, Hong Kong’a bu şekilde yaklaşılması, yani yerini Münih’in alabileceğinin düşünülmesi, tartışmaya açıktır. Hong Kong’un tarihsel açıdan belirgin bir geçmişi ve bunun bugüne kadar gelmiş yansımaları vardır. Bunlar görmezden gelinemez. Yani Hong Kong, salt iş, ticaret ve finans açılarından görülemez. Küresel konjonktür ışığında, ciddi politik yansımaları ve dolaylı bir askeri boyuta da sahiptir. Hong Kong’a bakılırken, bunların hepsini birlikte görmek gerekir.

İkinci olarak, Münih’in Hong Kong’un yerini alması görüşüne bakarken, bunun Çin’i rahatlatabileceği, Almanya’nın eriştiği gücü “cilalamak” anlamına geleceği akla geliyor ki; bunlar, doğal olarak tartışmaya oldukça açık ve küresel dengeler açısından irdelenmesi gereken hususlardır.

Üçüncü olarak, hâlihazırda Asya’nın her anlamda küresel politikada öne çıktığı gerçeğini görmek gerekir. Münih önerisi, bu gerçeğin ömrünün kısalığının bir işareti olarak görülebilir mi? Yani Çin’in son 20-25 yıldaki yükselişinin tersine bir süreç içerisine girdiği öngörüsü var ve Münih önerisi, bu öngörünün ürünü diye düşünülebilir mi? Böyle bir öngörüyü tamamen dışlayamam. Ancak sonuçlarının bütün Dünya için ciddi bir felaket olabileceğini düşünüyorum. Çünkü bir taraftan aklıma, Çin’in borçlandırma ve dış yatırımlar üzerinden işleyen diplomasisi (bütün Dünyaya yayılmış yatırımları) aklıma geliyor; diğer taraftan da Trump Yönetiminin Pekin karşısındaki pozisyonunun güçlendiğine dair işaretler görüyorum, sezgilerim bunu söylüyor.

Bununla beraber, Çin’e dair “gerçekler” ile küresel politikada yeni mücadele alanı olarak her gün biraz daha kendisini belli eden Arktika (Asya’nın kuzeyi), tam tersi şeyler söylüyor. Asya ve Çin, küresel politikada ilgi odağı olmaktan çıkması oldukça uzak bir ihtimal olarak görülmektedir. Almanya’nın parıldayan gücü, Avrupa’yı (AB’yi) yeniden küresel politikada öne çıkarmaya yeter mi sorusu akla geliyor.

Ya da Asya’nın (Çin’in) küresel poliitkada ilgi odağı olmaya devam etmesi, “sıcak çatışma” riskinin yüksek görülmesi ile birlikte mütalaa ediliyor da, iş ve finans dünyası buna tedbir alma peşinde mi? Münih önerisini böyle mi görmek gerekir?

osmetoz/ascmer, www.ascmer.org, 24 Eylül 2019.

[i] https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3029829/munich-city-hong-kong-can-be-right-governance?utm_medium=email&utm_source=mailchimp&utm_campaign=enlz-scmp_today&utm_content=20190924&MCUID=6453d665d8&MCCampaignID=e209e22e37&MCAccountID=3775521f5f542047246d9c827&tc=8, 24.9.2019.


TÜRKİYE’DEKİ SEÇİMİN SONUÇLARI: GÖRÜŞLERİM VE DEĞERLENDİRMELERİM

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk I. İki gün önce (28 Mayıs’ta) yapılan, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, kullanılan ve geçerli sayılan oyların % 52.18’ni Sayın Erdoğan, % 47.82’sini de Sayın Kılıçdaroğlu aldı ve bu sonuçla Sayın Erdoğan üçüncü kez katıldığı cumhurbaşkanı seçiminden önde çıkarak bu koltuğa oturdu. Bu seçime katılma oranı, % 84 oldu. Cumhurbaşkanı seçiminin

DIŞARISI GÖZÜYLE TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİNE BİR BAKIŞ

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk 14 Mayıs’taki seçimler yaklaşıyor… Seçim sürecinde daha önce medyada çok rastlamadığım, seçimlere dış politika gözlüğü ile bakan bazı yorumları ve değerlendirmeleri görmeye başladım. Bunu olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Çünkü iç ve dış politika arasındaki karşılıklı ve bağımlı ilişki nedeniyle, seçimlere ilişkin öngörüleri sadece iç dinamiklere dayandırmak eksik bir yaklaşım

TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİNE YABANCI VE YERLİ SERMAYE AÇISINDAN BİR BAKIŞ

  Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Yabancı sermayenin önemli bir kısmının ülkeyi terk ettiği, yerli sermayenin de çeşitli yollarla yurt dışına kaçmaya çalıştığı yazılıyor, konuşuluyor. Yeni bir şey değil, bunu biliyoruz. Peki, yabancı ve yerli sermayedeki bu kaçış niye? Bu kaçışın arkasındaki en temel etkenlerden biri, hiç şüphesiz, AKP/Sayın Erdoğan iktidarında ülkede hukuka olan bağlılığın/saygının

TÜRKİYE’DEKİ 14 MAYIS SEÇİMLERİ: RUSYA KENDİ ELİYLE KENDİ AYAĞINI BAĞLAR MI?

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Birçok kez yazdım… Önümüzdeki seçimler, dış politikadan (uluslararası ilişkilerden) soyutlanarak görülemez, görülmemelidir. Bu siyasetin doğasına aykırı olur. Bu seçim çok önemli. İnsanımız bir yol ayrımında; ya karanlığın zifiri karanlığa dönüşmesine evet diyecek ya da karanlıktan kurtulup aydınlık güzel günlere doğru yol almaya başlamak için evet diyecek… Bu seçimleri ben böyle

ABD’YE AİT İNSANSIZ HAVA ARACININ KARADENİZ’DE DÜŞMESİ ÜZERİNE

Prof. Dr. Osman Metin Öztürk Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, Karadeniz’de uluslararası hava sahasında ABD’ye ait bir insansız hava aracı (İHA) düşmüş; ABD İHA’nın Rusya tarafından vurulduğunu iddia etmiş, Rusya ise İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savunmuştu. Ve konu, daha sonra, Karadeniz’e düşen İHA’nın çıkarılmasına gelmişti. İlk başta, bunun nedeni, düşen ABD İHA’sının içerdiği teknoloji ile

E-mail: bilgi@ascmer.org

Tel: +90 532 414 48 98

Dükkan
© 2014 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki yazılar ve analizler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.